Mød Virums ungdomselitetrænere

Morten Hasselbalch Ukategoriseret Skriv en kommentar

Virums bordtennislokaler er sammenlignet med andre bordtennisklubber ikke de mest attraktive. Der er plads til syv borde i kælderen, hvor det meste af ugens træning foregår. Heldigvis kan klubben tage en af de større haller med tilstødende mindre hal i brug én gang om ugen. Men den sparsomme plads er ikke nok til at holde ventelisten for døren. År efter år må Virum desværre sige nej til såvel ungdomsspillere, som seniorer. Der arbejdes på udvidelsesmuligheder, men tidshorisonten er indtil videre ukendt. Men heldigvis er Virum godt stillet på en anden front – nemlig en række kompetente trænere, som tiltrækker dygtige spillere – også udefra. Denne artikel giver et indblik i trænerne på Virums Ungdomselitehold, hvor der tegner sig et billede af interessante historier og kompetencer, som gives klubben og de mange talentfulde ungdomsspillere.

Head coach Valeria Hachard (forside-billede)

I 2020 overtog Valeria Hachard rollen som cheftræner for ungdomsafdelingen. Efter mange år på posten gav David Hindersson stafetten videre til Valeria. Cheftræner Valeria Hachard kommer fra Estland, hvor hun har spillet på landsholdet. Hun startede selv i en tidlig alder da faren var bordtennistræner og ved derfor hvad der skal til og ikke skal til for at finde det sjove og udfordrende i sporten. Til spørgsmålet om hvad hun finder udfordrende og interessant ved sporten, svarer hun: ”The most challenging part of table tennis is that it includes many aspects, for example, to be a fine player you need to be good physically, mentally, technically and tactically. Only one fulfilled aspect will never replace the combination of all these aspect if a person wants to achieve a decent level of playing! This challenging part of the sport also makes it interesting to play it because you learn about yourself! Tabletennis constantly tests you! ”. Valerias historie fra Estland er også karakteriseret ved en træningskultur, hvor hårdt arbejde er vigtigt, hvis man vil nå sine mål. Om sin træning i Estland og hvad hun kan tage med der fra, siger hun: ”I trained myself in very hard conditions same time I was obliged to perform at school. I think I can teach Danish players how to train hard, do not pay attention on poor conditions that Virum basement has (for example). I also hope to teach my players that sport is a great opportunity in life because it teaches many things; it allows us to travel, meet new people and push oneself to the limits. All this can be applied in different areas of daily life.” Valeria spiller i dag Elitedivision for Virum, hvor hun sammen med Sophia Walløe, Nikoline Kofoed og Emma Vendelbo er med helt fremme. Derudover er Valeria knyttet flere ungdomslandshold, hvor hun er træner. Valeria bor i Vangede i København med sin mand, den franske landsholdsspiller Antoine Hachard.

Antoine Hachard – en fransk stjernespiller

Netop Antoine er én af de andre stærke trænere i Virum. Antoine træner de bedste ungdomselitespillere onsdag aften – by invitationel – som det hedder, hvilket indikerer at her kommer man kun hvis man er klar og giver hvad man har. Onsdagstræningen er for de bedste ungdomselitespillere og man skal ikke møde uoplagt op. Træningen er hård og kræver at man vil det, men den har også fokus på detaljerne. Theo Dyekjær, som er en af Virums juniorlandsholdsspillere, siger om træningen: ”I Antoines træning er der især fokus på serverne. Vi starter tit passet ud med servtræning, hvor han giver sin erfaring som professionel videre. Generelt er han også bare virkelig god til at se små tekniske detaljer hos alle spillerne som man så kan rette op på”. Selv fortæller Antoine: ”As a trainer I try to bring in the practice my strigens, and creativity, my goal is that they are having a hard practice (mentally and physically) and enjoy it always. The biggest challenge though, is to keep them smiling during the practice”. Antoine fortæller yderligere, at han mener potentialet hos de unge Virum-spillere er enormt da alle er supermotiveret, og med det mindset, er der nærmest ingen begrænsninger. En anden ting Antoine reflekterer over er sammenhængskraften i ungdomselitegruppen: ”It’s a big and unite group with girls and boys with different ages. Everyone is finding his place and it push all the group to improve”. Antoine spiller til dagligt for klubben Caen TTC, i den bedste franske række, Pro A.

David Hindersson – Virums trofaste kapacitet!

David Hindersson er mangeårig spiller, træner og værdifuld kapacitet i Virum. David har spillet siden han var 9 år i Virum, kun afbrudt af to år i Vestegnen. David har altid spillet på højt niveau og bl.a. vundet DM Sølv i Drenge Single, Junior Single og U21 single, 2’er til top 12 i drenge og junior to gange, såvel som han har været med til at vinde DM for Juniorhold. David spillede også på ungdomslandsholdet, og spiller i dag af og til på Virums førstehold i Bordtennisligaen. David er qua sine mange år som træner, stor viden om bordtennis og eget høje bordtennisniveau, værdifuld for Virum. Han har været en af hovedaktørerne bag at få en bred og talentfuld ungdomsafdeling op at køre i Virum. Selvom David synes at ungdomsafdelingen er blevet bedre med tiden, peger han på flere ting, som klubben som helhed kan arbejde med: ”Vi er nødt til at få nogle bedre lokaler på et tidspunkt. Vi har klart de dårligste lokaler af de klubber vi sammenligner os med. Dertil håber jeg at man på en måde formår at gøre klubben endnu mere hel. Jeg synes der er for langt imellem de forskellige hold. Håber at vi kan nå til at Søren fra motionist senior også kender alle hjørner af klubben, følger de unge og den anden vej rundt. Og så skal vi have sat endnu mere struktur på arbejdet omkring diverse aktiviteter. Det hænger stadig på for få mennesker”. David træner pt. Ungdomseliteholdet én gang om ugen, og er medlem af Bestyrelsen.

Chuqin Feng og de kinesiske hemmeligheder

En tredje markant personlighed i trænerteamet er Chuqin Feng. Chuqins historie er lang, kinesisk og europæisk. Chuqin startede med bordtennis som 6-årige og blev igennem ungdomsårene blandt de bedste i det land, hvor kun få når toppen. Chuqin var på det kinesiske landshold og nåede i 1988 op som nummer 37 i verden. I 1990 flyttede hun til Tyskland hvor hun spillede Bundesliga i tre år. I 1994 kom hun som den første kinesiske bordtennisspiller til Danmark, inviteret af den engagerede bordtennistræner for Frem Sakskøbing Jeff Nygren. Chuqin fik to børn, hvor hun det meste af tiden selv trænede sønnen Mikkel. Selv om Chuqin stadig bor i Sakskøbing på Lolland, har hun siden 2019 været træner i Virum og træner ungdomsspillere i Virum tre gange om ugen. Det bliver til meget pendling, men familien er behjælpelig med husly, når transporten bliver for meget. Chuqin har med sine mange år som spiller og træner mange erfaringer, som de unge i klubben kan få gav af. Hun er formet af den kinesiske spillestil og den særlige kultur der er omkring sporten, og til spørgsmålet om hvad hun mener de erfaringer kan bruges til i Virum, svarer hun bl.a.: ”Resultater er ikke det vigtige som små, men nærmere at bygge et godt fundament de kan udvikle sig fra. På den måde forstår og bruger de den information de lærer i stedet for bare at spille tju-bang bordtennis. Det er især gennem kinatræning, 1-mod-1 og træning i små grupper, hvor der nøje kan rettes og justeres så teknikken bliver stabil og sidder i skabet!

Mikkel Frederiksen – et produkt af to bordtennisverdener

Mikkel er en anden af Virums ungdomstrænere i dag. Mikkel, der til dagligt læser på Danmarks Teknologiske Universitet (DTU) og bor på Nybrogårdkollegiet, tæt på Virum, står sammen med Valeria, David, Antoine og Chuqin som den sidste for Ungdomselitetræningen i Virum. Mikkel har selv et langt bordtennis-CV, som startede i barndomshjemmet i Sakskøbing på Lolland. ”Et af mine tidligste minder med bordtennis er fra mit barndomshjem i Sakskøbing. Mine forældre havde tapet en snor fast til en bold i den ene ende og loftet i den anden så jeg kunne stå og slå til bolden med mig selv. Jeg tror mest af alt at det var for at lære mig timing, for jeg var nok ikke høj nok til at se over bordet på det tidspunkt”, fortæller Mikkel. Frem Sakskøbing, som bordtennisklubben hedder, var en af Danmarks bedste bordtennisklubber i 1980’erne og 1990’erne, hvor Mikkels mor, Chuqin Feng, kom til i 1994. Mikkel blev i stor udstrækning trænet af sin mor og blev hurtigt en rigtig god bordtennisspiller. Mikkel var med helt i toppen fra puslingerækken op igennem drengerækken. Mikkel fik bl.a. DM-guld, men fremhæver også sin debutsæson i 2. Divisionen som 15-årig, som en anden stor begivenhed. Mikkel gik gennem sæsonen med to eller tre nederlag og var med til at få rykket holdet op. Som Mikkel formulere det: ”Det var dér, hvor det gik op for mig at jeg kunne følge med hos de ’voksne’ med en masse gode og lange kampe”. Som ungdomsspiller i rækkerne fra puslinge til drenge var Mikkel altid omkring toppen, og var seedet 1’er til et DM for så at skulle opereres for blindtarmsbetændelse. Generelt var Mikkel præget flere skader gennem sin ’karriere’ med operationer i både håndled og skulder, og da studierne senere trængte sig på, trådte de helt store bordtennisambitioner i baggrunden.

Men meget har Mikkel lært og kan give videre. Da moren Chuqin er født og opvokset i Kina og med bordtennis i blodet, var Mikkels træning også præget af kinesiske teknikker. ”Da jeg spillede var bordtennis meget domineret af forhåndsloop og forhåndsflip, som man også kunne se på topspillere som Ma Lin, Wang Liqin, Ryu Seung-min og Ma Long til dels. Det kunne jeg også se i praksis på børn i Kina, når jeg i sommerferierne var indlogeret på bordtennis-sommerskole i Chengdu. Typisk boede jeg sammen med 5-7 andre på et værelse og trænede tre gange dagligt i 35 graders varme. ’Kinesisk spillestil’ betyder altid at tænke offensivt, og handler meget om et hurtigt og solidt benarbejde så man kan generere en masse kraft og rotation fra benene og hofterne og overføre det til bolden i sidste ende. Et solidt benarbejde er det vigtigste fundament for gode spillere. Det er i hvert fald en af de ting, som jeg prøver at give videre i den daglige træning i Virumhallen. Typisk er det også noget af det hårdeste at træne, men det må de lære at leve med så længe jeg er her! fortæller Mikkel. En anden ting Mikkel har taget med videre fra sin bordtenniskarriere, som han mener han kan give videre til Virum-spillerne, er betydningen af taktik. ”Et tankeflow såsom ’hvis jeg ligger bolden her med den her skru, hvad er så mulighederne for modstanderen?’ eller ’jeg har måske fundet en svaghed hos modstanderen, nu prøver jeg forskellige måder at udnytte det på’ er meget vigtigt at kunne tænke selv i løbet af en kamp. Jeg får som træner/coach kun mulighed for at snakke mellem sættene, så det er også meget op til spillerne selv at finde løsninger og holde hovedet koldt. Bordtennis er meget som skak, og det er et spil som de bliver nødt til at lære at spille”.