Claus P.-Ramberg er dansk bordtennis’ længste DM-føljeton

Thomas Ismiris Ukategoriseret Skriv en kommentar

(Claus Pedersen og Niels Ramberg slapper af under et veteran-EM. De to konkurrenter og venner har kendt hinanden siden 1960)

Af Peter Fredberg (kilde: https://bordtennisnyt.dk/

NOSTALGI: Mange vil huske de år, Claus Pedersen og Niels Ramberg mødtes i DM-finalen. Hele ni gange var de konfronteret i slutkampen om guldet.

En forrygende serie, som er gået over i dansk bordtennis’ historie i single som den længste DM-føljeton nogensinde.

Som denne aldrende skriverkarl husker de ni kampe, gik Claus P. til bordet som storfavorit i dem alle, men tre gange måtte han se sig besejret af Niels Ramberg.

Da en undertippet Virum-spiller i 1974 i Odense vandt sin tredje DM-finalesejr over Claus – og sit femte og sidste danske mesterskab i single i alt – skrev jeg i B.T., at han var ”dansk bordtennis’ største taktiker”. Efter kampen sagde Niels Ramberg:

”Jeg vidste, at min eneste chance lå i at komme ind til bordet, blokere hans loops og lægge boldene så varieret og svært for ham som muligt.”

Iskoldt og konsekvent gennemførte han sin taktik, og storfavoritten Claus P., som forinden havde udklasset Freddy Hansen og juniormesteren Johnny Hansen, var rystet.

Det skal dog siges, at de sidste to gange, de to rivaler og venner mødtes i DM-finalen (1975 og 1977), satte Claus P. tingene på plads. Og han sluttede sin lange karriere på topniveau med DM-guld nr. 15 i 1989. En enestående præstation og en rekord, som aldrig bliver slået.

(Niels Ramberg med et billede fra de åbne australske mesterskaber i 2009)

Da ”Gumle”, som advokat Ramberg kaldes blandt venner, i sidste måned fyldte 75 år, var Claus P. blandt gratulanterne i haven i Virum. Han holdt en fremragende og morsom tale og kunne fortælle, at de mødtes første gang i Claus’ klub MBKs stævne i 1960. De spillede i drengerækken og vandt doublen sammen, mens den to år ældre Virum-spiller hev singlen hjem i tre sæt. I de over 60 år, de har kendt hinanden, har de aldrig været uvenner. Citat fra dem begge.

Niels Ramberg efter DM-sejren i 1974: ”Er mit første DM for ti år siden dét, jeg er mest glad for (vandt som 17-årig finalen i Herlufsholm-Hallen over Ib Hückelkamp, red.), vil dette helt klart stå som det mest overraskende for mig.”

I 1964 vandt Niels Ramberg ud over singlen desuden mixed med storesøster Lis samt tre juniortitler. Og med fem DM-titler fulgte han op på sit sensationelle gennembrud to år forinden.

Det vakte opsigt i alle medier, da den unge og i offentligheden ukendte Niels Ramberg i 1962 som 15-årig loopede sig frem til DM-finalen i Nykøbing F. mod Danmarks første bordtennislegende, Einar Lyttik, efter sejr i semifinalen over Freddy Hansen og få uger senere blev udtaget til landsholdet mod Polen. Som den yngste danske landsholdsspiller i bordtennis nogensinde.

Niels havde som ganske lille været hårdt ramt af polio, og medierne trak paralleller til den polioramte dressurrytter Lis Hartel, som vandt sølv på hesten Jubilee ved OL i 1952 i Helsinki.

(Niels Ramberg peger på forsidebilledet på Bordtennisbladet fra 1962. Som 15-årig kom han i DM-finalen efter sejr over Freddy Hansen)

Mens jeg snakker med ”Gumle” om de gode, gamle dage, kan jeg ikke lade være at stille ham spørgsmålet: ”Hvilken sejr i din karriere husker du bedst i dag?” Svaret kommer hurtigt og overrasker mig.

Da jeg vandt DM i drengerækken i Aalborg i 1960 som 13-årig med pimplebat. Jeg havde set, hvor gode spillere som Freddy Hansen og Einar Lyttik var og tænkte, at så god bliver jeg aldrig. Den måde, de spillede på… jamen, det var en helt anden verden og uopnåelig for mig. Og to år senere slog jeg Freddy.”

Skal han pege på en triumf i den anden ende af karrieren, er det dén i Alicante i Spanien, hvor han for fem år siden blev verdensmester i 70 års-klassen i en række med 357 deltagere fra 41 nationer.

”Det var et stort og følelsesmæssigt stærkt øjeblik for mig, som jeg aldrig vil glemme. Jeg var stolt,” siger han.

Niels Ramberg har stadig ambitioner. Et af målene er at vinde DM nr. 100. Coronaen er kommet på tværs og har kostet titler de seneste to år, så totalen på vej mod det historiske century står stadig på 94. De første otte DM-guldmedaljer scorede han som Lyngby-spiller. Resten i Virum-Sorgenfris farver.

Og lad mig slutte af med en nyhed. Niels Ramberg er ved at skrive en bog om bordtennis.

Spilleren, der har været med i den moderne udvikling af verdens hurtigste spil fra 60’erne og frem og var den første dansker, der lærte at loope, har baggrunden. Og jeg skulle kende min klubkammerat gennem 50 år dårligt, hvis der ikke bliver plads til en håndfuld anekdoter fra en spændende og farverig tid.

(Rekordmanden fra Aarhus, Claus Pedersen, vandt seks af de ni DM-finaler mod Niels Ramberg og sluttede karrieren med 15 DM-titler i herre single. En enestående rekord, som aldrig bliver slået)