David Lund Heinig

Euro Minichamps – en fars beretning

Casper Heinig Ukategoriseret Skriv en kommentar

EM for årgang 2006 og 2007 er netop afholdt, hvor de respektive lande var repræsenteret af deres typisk 2-4 bedste spillere i hver årgang. Danmark valgte at udtage to spillere fra årgang 2006 og fire spillere fra årgang 2007, og for begge årgange var det i år sammenfaldende med toppen af den danske ratingliste. Virum var repræsenteret af en spiller:

2006
David Lund Heinig (Virum)
Oliver Skouboe Berntsen (Hvidovre)

2007
Lasse Fly Kristensen (Viby)
Johannes Grønborg (VRI)
Rasmus Balslev Larsen (Viby)
Casper Munk Andreasen (Viby)

Dominykas Samuolis fra Hillerød fører ganske vist ratinglisten for årgang 2007, men han har Litauisk statsborgerskab og kunne derfor ikke stille op for Danmark. I stedet kvalificerede han sig gennem udtagelsesturneringer i Litauen, og det var glædeligt til stævnet at se, hvordan han og de danske drenge støttede hinanden.

Turlederne og coachene var to gæve og rutinerede cheftrænere fra Hvidovre og Viby henholdsvis Victor Lynge og Simon Nykjær-Fisher. To biler blev hjemmefra fyldt med drenge, coaches, sportstasker og håbet om en god lærerig oplevelse i Strasbourg i Frankrig, hvor turneringen afholdes.

Virums deltager David havde nydt en lang sommer med bordtennispause samt god mad med familien. Med træningsopstart halvanden uge før turneringen var det med en vis skepsis og bekymring vi som forældre sendte vores dreng i ilden. I årgang 2006 var der cirka 80 deltager, hvor Frankrig som værtsnation var det eneste land med mere end 2-4 spillere – Frankrig var lige frem repræsenteret af cirka 30 spillere, hvor de bedste fra de enkelte franske regioner var udtaget. Herudover kan det som et kuriosum nævnes at også Japan, Israel og USA stillede op med et par talenter, da Euro Minichamps ikke er at betragte som et officielt EM.

Turneringen er bygget op af en lang række indledende kampe og puljespil, hvor de 32 bedste skal findes til Main Draw og lad det være sagt med det samme, ingen af danskerne var desværre rigtig tæt på hovedturneringen. David startede på førstedagen mod den belgiske mester og tabte 3-0 (sidste års nr. 13 til EM for minichamps). Det betød, at han kom i fjerde seedningslag og skulle starte op mod sidste års semifinalist fra Rumænien og turneringens senere bronzevinder. David fik en god start og kom foran 7-5, men herfra gik det stærkt, og han måtte igen indkassere endnu et 3-0 nederlag. Herefter bød programmet på to franskmænd, hvor kampene blev tabt 3-0 og 3-2. Med lidt mere selvtillid og skarphed burde den sidste kamp være vundet, men det blev til et ærgerligt 11-9 nederlag i femte sæt. Samlet resultat fra førstedagen var dermed fire nederlag, og consolation spil var en realitet. Hvad værre var, at spillet slet ikke hang sammen, hvilket var en kombination af sommerrust og dygtige modstandere, og forældrene frygtede, at David kunne ende nær en trist sidsteplads af alle deltagere. Davids egen konklusion efter førstedagen var, at han manglede en bedre baghåndsåbning.

På andendagen skulle David spille sig op helt fra bunden af, og der var langt op for en hæderlig placering. David startede i et syvmands puljespil. David var som forvandlet i forhold til dagen før og begyndte at sætte sine loopslag på pladen og få det angrebsmæssige overtag i kampene. Alle seks kampe i gruppespillet fik dermed med Davids briller det ønskede resultat:

Aizac De Hauteclocque Ulysse, Frankrig, Auvergne-Rhone-Alpes, 3-1
Terezka Tomas, Slovakiet, 3-2
Calvar Milo, Frankrig, Grand Est, 3-0
Objedkov Nikita, Litauen 3-0
Vachev Presian, Bulgarien, 3-0
Cognault Samuel, Frankrig, Centre-Val De Loire, 3-2

Seks kampe på små fire timer sattes sig sine spor, når formen ikke er bedre, og David var både presset fysisk og mentalt i sin sidste puljekamp. Arrangørerne kunne dog glæde David med et nyt firemands puljespil blot en time senere. David udnyttede frikvarteret og var lige ude i bilen og tage en hurtig powernap. Kort efter var hovedet nogenlunde klar og fighterviljen tilbage. Næste puljespil blev dermed overraskende også vundet med tre sejre:

Delpech Louis, Frankrig, Occitanie, 3-0
Barabash Oleksandr, Ukraine, 3-2
Husarevish Aleksandr, Hviderusland, 3-0 (wo)

Oliver coachede med sikker hånd en træt David til en puljesejr

Herefter var det cupturnering i consolation, der lige ledes skulle spilles samme dag. Ni kampe havde sat sit tydelige spor, men når kampe vindes er det muligt at finde skjulte reserver. Dagens tiende kamp blev imidlertid endestationen for sejrsstimen, hvor David tabte til en franskmand denne gang i tre tætte sæt (14-12, 16-14 og 11-8). David fik en sidste placeringskamp, der afsluttede hans turnering og andendagen. Vi talte om, at han skulle vride det allersidste energi ud af sig og køre den hjem på ren vilje. Første sæt blev vundet, hvorefter David spillede et sæt, hvor meget lidt ramte pladen. Hvad der herefter skete i pausen mellem David og hans coach er uvist, men David fandt de sidste ressourcer frem og kom tilbage og vandt de to sidste sæt overbevisende 11-1 og 11-6. Resultatet for andendagen blev dermed 10 sejre ud af 11, og David sluttede dermed på en flot 49. plads til Euro Minichamps efter en rædselsfuld førstedag.

Og hvad er så læringen. Ja ingen tvivl om at niveauet er tårnhøjt hos de bedste i Europa sammenlignet med den danske andedam, og danskerne i aldersgruppen har lidt der skal indhentes. Herudover betyder forberedelsen også noget, og her er de forkælede danskere for magelige henover sommeren, og drengene generelt lidt for glade for computerspil (eks. Fortnite).

Personligt er jeg sikker på, at David og de andre dygtige danske batsvingere har haft en række gode bordtennisoplevelser i Strasbourg, som de vil tage med sig som motivation i træningshallerne i den kommende mørke tid.

Jeg vil især gerne takke coachene Victor og Simon for en fantastisk tur, ligesom det var en fornøjelse at være sammen med alle børnene og de øvrige forældre. Selvom Euro Minichamps er slut for Davids vedkommende håber jeg, at Bordtennisdanmark vil prioritere at sende drenge afsted i de kommende år. Sandsynligvis vinder Danmark ikke turneringen, men Bordtennisdanmark styrkes ved at holde de bedste til ilden og dermed fast i sporten.

Og hvem var så Europas førende nation ved EM for Minichamps? Frankrig var repræsenteret i alle finaler, så den titel får de, stærkt efterfulgt af Rumænien der ligeledes var stærkt repræsenteret på finaledagen. Af andre interessante observationer så vandt den ”europæiske nation” Japan EM for Minichamps for drenge for årgang 2007. Vinderen for drenge årgang 2006, Félix Lebrun for Frankrig, spillede med kineserfatning og var et fascinerende bekendtskab.

Overbliksbillede fra hallen hvor stemning var i top, der blev huet og klappet

Au revoir Strasbourg